Koulutus - Itäinen Alue

Erotuomariasiantuntija:

Miikka Haapakoski
Puh. 044 335 4228
email: miikka.haapakoski@palloliitto.fi

Erotuomarikurssien aikataulut löytyvät Suomen Palloliiton sivuilta >>>

PERUSKOULUTUS

Jalkapallo- ja futsalerotuomarin ura alkaa peruskoulutuksesta. Koulutus johdattaa osallistujat jalkapallon sääntöihin, jotka ovat yksinkertaisia, mutta samalla monimuotoisia - kuten itse pelikin. Koulutus koostuu seuraavista osista: itseopiskelu, etäopiskelu ja lähikoulutus, joissa opetallaan säännöt ja niden tulkintaa, kenttäkoulutus, jossa toiminta harjoitellaan käytännössä sekä tutustumisottelu, jossa toimitaan erotuomarina oikeassa ottelussa kokeneemman erotuomarin opastuksella. Koulutuksia järjestävät Palloliiton alueet ja niille voivat hakeutua jalkapallosta sekä erotuomaritoiminnasta kiinnostuneet vuoden aikana 15 vuotta täyttävät ja sitä vanhemmat henkilöt. Peruskoulutukseen hakevilla tulee myös olla vähintään tyydyttävä suomen tai ruotsin kielen taito (riippuen paikkakunnasta/alueesta) sekä mahdollisuus lukea sähköpostia useamman kerran viikossa. Erotuomaritoiminta edellyttää riittävää fyysistä kuntoa. Koulutuksen hyväksytty suorittaminen edellyttää läsnäolo koko koulutuksen ajan. Jokainen erotuomari suorittaa ensimmäisenä vuonna peruskoulutuksen. 2. tuomarointivuodesta eteenpäin erotuomari osallistuu jatkokoulutukseen.

JATKOKOULUTUS

Kaikki toiminnassa jatkavat jalkapallo- ja futsalerotuomarit käyvät vuosittain jatkokoulutuksen, jolla varmistetaan tietojen ajantasaisuus sekä käydään läpi muuttuneet ja painotettavat tulkinnat. Vuosittain on lisäksi suoritettava liiton tai alueen määräämä teoreettinen koe ja tasosta riippuen kuntotesti. Lisäksi järjestetään syventävää jatkokoulutusta valituista aiheista. Mikäli joskus aiemmin erotuomarina toiminut henkilö on ollut poissa toiminnasta enemmän kuin edelliset kolme kautta, niin hänen on suoritettava peruskoulutus uudelleen.

EROTUOMARIAKATEMIA- JA KYKYKOULUTUS

Alueet järjestävät erotuomariakatemiakoulutuksia urallaan eteenpäin menossa oleville erotuomareille. Koulutusta voidaan järjestää turnausten yhteydessä, kohdennettuna koulutuksena tai leireinä. Erotuomariakatemiat ovat osa Palloliiton alueiden säännöllistä erotuomaritoimintaa. Palloliitto järjestää myös maanlaajuisen kykyerotuomarikoulutuksen pojille Huuhkajat- ja tytöille Helmarit- turnauksien yhteydessä kesäkuussa Eerikkilässä, mihin alueet esittävät erotuomareitaan. Erotuomarit saavat kattavaa palautetta ottelusuorituksistaan ja koulutusta valituista aiheista. Koulutusta järjestetään myös lokakuussa ja tammikuussa Urheiluoppilaitosten turnausten yhteydessä. Turnauksissa keskitytään heidän tapahtumanaikaisten otteluidensa analysointiin ja käsitellään tarkasti osallistujien toimintaa.

KOLMOSEN EROTUOMARIKOULUTUS

Miesten Kolmonen on korkein alueiden hallinnoima sarja ja tämän tasoisille erotuomareille järjestetään oma koulutus keväällä. Monesti alueiden yhteistyönä toteutettava viikonloppukoulutus käsittelee koulutusaiheita syvällisemmin ja sisältää myös lajiharjoitteita sekä otteluiden erotuomareiden analysointia.

KAKKOSEN EROTUOMAREIDEN KOULUTUS

Miesten Kakkosen erotuomarit kokoontuvat viikonlopuksi ennen kauden alkua sekä kesän koulutustilaisuuteen. Ohjelmassa on päivittäin fyysistä harjoittelua, lajiharjoitteita, luentokoulutusta ja ryhmätöitä. Heille järjestetään myös kauden aikaista koulutusta mm. Teamsin välityksellä. Kakkosen erotuomareita käytetään myös Veikkausliigassa neljänsinä erotuomareina.

NAISTEN KANSALLISEN LIIGAN EROTUOMAREIDEN KOULUTUS

Palloliitto kutsuu Naisten Kansallisessa Liigassa toimivat naiserotuomarit sekä avustavat erotuomarit koulutukseen kevään kurssin lisäksi kauden puolivälissä. Ohjelmassa on päivittäin fyysistä harjoittelua, lajiharjoitteita, luentokoulutusta ja ryhmätöitä. Heille järjestetään myös kauden aikaista koulutusta mm. Teamsin välityksellä.

MIESTEN VEIKKAUSLIIGAN JA YKKÖSEN EROTUOMAREIDEN KOULUTUS

Valioerotuomarit kokoontuvat vuosittain noin neljä kertaa. Kauteen valmistaudutaan pääsääntöisesti viikon mittaisella ulkomaan harjoitusleirillä. Leiri toimii Miesten Veikkausliigan erotuomareiden ja avustavien erotuomareiden pääkoulutustapahtumana. Joinakin vuosina järjestetään ulkomaan leirin sijaan koulutusviikonloppu Eerikkilässä maaliskuussa. Ohjelmassa on päivittäin fyysistä harjoittelua, lajiharjoitteita, luentokoulutusta ja ryhmätöitä. Kauden aikana erotuomarit saavat erotuomaritarkkailijoilta palautetta otteluistaan, minkä lisäksi erotuomarivaliokunta seuraa heidän suorituksiaan. Heinäkuussa kokoonnutaan analysoimaan alkukauden suorituksia ja tilanteita sekä suorittamaan kuntotestit.

JALISPUULAAKI KESÄ 2024

Mestaruussarja

Joukkue 0 V T H   Maalit P
FC Möhö 9 8 0 1   41 - 16 24
Fc Kusiharja 9 7 1 1   30 - 15 22
FC TNNM 9 7 0 2   38 - 18 21
FC PPKS 9 5 1 3   36 - 21 16
FC Jet Set 9 3 1 5   23 - 28 10
Black Bird 9 3 1 5   22 - 42 10
Kädenvääntäjät 9 3 0 6   17 - 33 9
Inter JoMoni 9 2 2 5   22 - 30 8
PSV Noljakka 9 2 0 7   18 - 25 6
Liperin Runkkarit 9 1 2 6   16 - 35 5

Puulaakicup

1. Kierros
Black Bird - Kädenvääntäjät 3 - 5
FC TNNM - FC Jet Set (2-2) 3 - 2rp
Liperin Runkkarit - PSV Noljakka 2 - 5
FC Möhö - FC PPKS 0 - 3
VÄLIERÄT
PSV Noljakka - FC TNNM 1 - 2
FC PPKS (1-1) - Kädenvääntäjät 3 - 2rp
FINAALI
FC TNNM - FC PPKS 5 - 2